Aanvullende betrouwbare producten

 

Op 14 april 2017 is onze nieuwe boerderijwinkel met kijkstal geopend. In ons assortiment hadden we al geruime tijd het Verbeterd Roodbont rundvlees van Slagerij Ter Weele en zuivel van Kaasboerderij De Gelder. Doordat de winkel nu groter is geworden, is er meer ruimte gekomen om ook andere streekproducten in ons assortiment op te nemen. Daarom zijn we opzoek gegaan naar goede en betrouwbare producten uit de streek.

 

Naast De Kromhoekster Kip verkopen wij ook streekproducten van:

 

·         Verbeterd Roodbont rundvlees van ambachtelijke Slagerij Ter Weele uit Oene.

·         Herfordrundvlees van Oer de Wiel uit Veenwouden.

·         Lamsvlees van Mienskiep uit Leeuwarden.

·         Zuivel van Kaasboerderij De Gelder uit Tijnje.

·         Kruidenkazen van Kaasboerderij De Stelp uit Oldeberkoop.

·         Scharreleieren van Maatman uit Wolvega.

·         Boerderij-IJs van IJsboerderij De Saks uit Steggerda.

·         Honing van Imkerij Kuipers uit Heerenveen.

·         Jam van Natuurlijk Afke uit Niebert.

·         Appelsap van de Stichting de Fryske Frucht gevestigd in Oranjewoud.

·         Diverse producten van blauwe bessen van It Fryske Hiem / Bessenkwekerij Allardsoog uit Bakkeveen.

 

Zie hieronder voor meer informatie over de producten.

 

Verbeterd Roodbont rundvlees van Slagerij Ter Weele

Wij krijgen regel matig vragen waar betrouwbaar rund en/of varkensvlees te verkrijgen is. Naar aanleiding daarvan zijn wij nu begonnen met de verkoop van Verbeterd Rootbont rundvlees.

 

Verbeterd Roodbont

Zoals de naam al zegt zijn de koeien van dit ras roodbont (kastanjerood) van kleur. Deze dieren worden door de vorm en de bespiering in de volksmond wel dikbilkoeien genoemd. Verbeterd Roodbont ras komt oorspronkelijk uit de streek rond de Maas, Rijn en IJssel. Enkele kenmerken van dit ras zijn: uitstekende bespiering, hoge vlees kwaliteit, rustig karakter en natuurlijk de kleur. Verbeterd Roodbont is het enige ras dat haar oorsprong vindt in Nederland. Dit ras heeft sinds 1 maart 1988 een eigen stamboek. De vereniging die dit stamboek beheert streeft naar een bewust gekozen fokbeleid onder al zijn leden.

 

Dit resulteert in een heerlijk, betrouwbaar en mals stukje vlees!

 

Ambachtelijke Slagerij Ter Weele

Ter Weele is een ambachtelijke slagerij die zelf zijn dieren slacht in plaats van geslachte karkassen aan te kopen. Dit bied extra voordelen ten opzichte van een normale slagerij. Ze hebben extra controle op het eindproduct, om zo het vlees extra smaak te geven. Daarnaast zijn de dieren afkomstig van door hun geselecteerde bedrijven uit de streek. De visie van Ter Weele zorgt voor constante topkwaliteit van zijn producten.

(bron www.slagerijterweele.nl)

 

De Kromhoekster Kip heeft hierdoor de perfecte combinatie gevonden, zowel een betrouwbaar Nederlands ras als een ambachtelijke slagerij die zelf zijn dieren slacht en zorgt voor topkwaliteit. Voor ons de reden om dit product op te nemen in ons assortiment.

 

Dit rundvlees is smaakvol, mals en betrouwbaar en dus een blijver in ons assortiment!

 

In ons assortiment:

 

Product:

Verpakt per:

Prijs:

Rundergehakt

250 gram

9,98 per kilo

Rundergehakt

500 gram

9,98 per kilo

Hollandse Biefstuk

2 stuks á 150 gram

2,30 per 100 gram

Kogelbiefstuk

2 stuks á 150 gram

2,60 per 100 gram

Rib-Eye

250 gram

2,40 per 100 gram

Entrecote

250 gram

2,40 per 100 gram

Sukadelappen

400 gram

1,60 per 100 gram

Riblappen

400 gram

1,20 per 100 gram

Runderlever

250 gram

0,81 per 100 gram

 

Er is een kleine voorraad aanwezig in de winkel in Frieschepalen. Wilt u een grotere hoeveelheid, dan kunt u uw bestelling plaatsen via de site. 

 

 

 

Hereford rundvlees van Oer de Wiel

In ons assortiment van streekproducten mogen de rundvleesproducten van Oer de Wiel niet ontbreken. In het natuurgebied ‘Oer de Wiel’, gelegen tussen Feanwâlden en Műnein, runnen zij een familiebedrijf waar zij Herefordkoeien op een duurzame manier houden. Zij gebruiken geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen op hun land en gebruiken vrijwel geen antibiotica.

 

Verzorging en natuurbeheer

Ze voeren de koeien met hooi en kuilgras van eigen grond. Ze hanteren een verlate maaidatum met het oog op het broedseizoen van de weidevogels. Om de rijkdom aan het plantensoorten te vergroten, is het waterpeil hoger dan in het omliggende landbouwgebied. `s Winters strooien ze de hokken met hooi van eigen land. De ruige stalmest rijden ze uit over het land, zodat er een kringloop ontstaat. Door alleen de ruige stalmest van het eigen bedrijf te gebruiken verschraalt het land na verloop van tijd en wordt een kruidenrijk grasland bevorderd.

 

Herefordkoeien

De Herefordkoeien grazen van april tot december in de wei, daarna gaan ze naar binnen. De koeien lopen als één kudde in de wei. De kalveren zogen zo`n negen maanden bij de koeien. De Hereford is een bijzondere koe. De koe heeft een witte kop en een rode romp. De vacht van de koe is vrij dik. Herefords houden van de ruige natuur en die krijgen ze bij Oer de Wiel volop. Ze eten het liefst ruige grassoorten, riet en andere ruige gewassen die de meeste graasdieren laten staan.

 

Het vlees van de Hereford is bij de kenners beroemd. Herefords groeien in vergelijking met andere vleesrassen langzaam en zijn op een leeftijd van 2 á 3 jaar slachtrijp. Door het vlees lopen kleine vetadertjes waardoor het een gemarmerde structuur krijgt.

 

Kijk voor meer informatie op: https://www.facebook.com/herefordoerdewiel

 

In ons assortiment:

In onze boerderijwinkel liggen onder andere:

Soepvlees

Rundervinken

Hamburgers

Mergpijpje

Roll Steak

Shoarma van mals Herefordvlees

Cordon Bleu met boerenkaas

 

Het vlees is puur natuurlijk weiderundvlees en door de lokale verwerking en afzet een echt streekproduct!

 

Lamsvlees van Mienskiep

Een leuke en smaakvolle toevoeging aan ons vlees assortiment is het lamsvlees van Mienskiep. Mienskiep houdt Gotland Pelsschapen op een biologische en diervriendelijke manier in Leeuwarden. Ze maken geen gebruik van kunstmest en landbouwgif. Door optimaal gebruik maken van begrazing en eigen ruwvoer is het een duurzaam begrazingsbedrijf met oog voor mens, dier, natuur en milieu.

 

Gotland Pelsschapen

Dit schapenras is afkomstig uit Zweden en worden daar tot op de dag  van vandaag volop gehouden. Inmiddels is het ras flink verspreid in de  Scandinavische landen. In Nederland vinden we ze maar mondjesmaat terug. Het schaap heeft een aantal unieke kenmerken en dat zijn de pels, wol en het vlees. Ondanks dat het absoluut geen vleesras is heeft het heerlijk vlees. Doordat het schaap minimaal vet kent is de smaak veel minder sterk als je van schapenvlees en lamsvlees gewend bent. De smaak gaat hierdoor erg richting een wildsmaak.

 

De pels is een klasse apart. Het is niet voor niets het enige schaap dat een officieel pelsdier is. Normaal gesproken is de pels na de slacht slechts een afval product. Bij dit ras is het echter een zeer belangrijk en duurzaam product. 

 

Lammeren

De schapen lopen het hele jaar buiten. Alleen in de lammerperiode gaan ze even naar binnen. In april en maart worden de lammeren geboren. Meestal zo’n twee of drie per ooi. De schapen lammeren altijd onder toezicht af maar zijn zeer goed in staat het zelf te doen. Dit is zowel voor het dier als voor de houder erg fraai. Het dier heeft minimaal pijn en bijkomende klachten, en herstelt daardoor snel. 

 

Daarna gaan de lammeren, als het weer het toe laat, zo snel mogelijk met hun moeder mee naar buiten. De lammeren drinken in eerste instantie alleen het melk van de moeder en gaan daarna al vrij snel mee-eten van het gras. De lammeren blijven zo lang mogelijk bij hun moeder. 

 

De aanpak van Mienskiep zorgt voor uniek en mals stukje lamsvlees uit de streek!

 

In ons assortiment:

 

Product:

Verpakt per:

Prijs:

Lamsburgers

3 stuks

€ 11,93

Lamskoteletten

3 stuks ca 350 gram

€ 9,63

Merquez worstjes

3 stuks

€ 4,70

Lamsshoarma

ca 300 gram

2,65 per 100 gram

Lamsgehakt

ca 200 gram

2,35 per 100 gram

Bent u geďnteresseerd in andere producten van het lamsvlees? Mail ons voor meer informatie.

 

Zuivel van Kaasboerderij De Gelder

Sinds oktober 2014 zijn wij gestart met de verkoop van boerenkaas en yoghurt van Kaasboerderij De Gelder uit Tijnje. De Gelder is een familiebedrijf die al sinds 1985 zuivelproducten produceert. Zij maken uitsluitend gebruik van hun eigen melk. De Gelder streeft naar gelukkige koeien met de beste melk, daarom kiezen ze voor duurzaam en gezond. De koeien krijgen iedere dag gevarieerde en speciaal samengestelde voeding. Dit zorgt voor een gecontroleerde en betrouwbare melk, waarvan zij de lekkerste boerenkaas en zuivel maken.

 

Prijzen

Dat De Gelder boerenkaas van hoge kwaliteit maakt blijkt ook uit de velen prijzen die zij hebben gewonnen. In 1997, 2007, 2009 kregen zij de titel voor beste boerenkaas van Nederland. In 2013 werd hun Friese nagelkaas als lekkerste boerenkruidenkaas van Nederland beoordeeld.

 

Tynjetaler

Een bijzonder product van De Gelder is De Tynjetaler. Deze kaas heeft meerdere prijzen opgeleverd zoals beste product van Noord Nederland. In 2011 was de Tynjetaler een van de finalisten van ‘De Smaak van NL’.

 

De Tynjetaler wordt omschreven als; “een bijzondere kaas van Friese grond. Romig en ietsje zoet, met een knipoog naar de Zwitserse Alpen. Deze relatief jonge kaas heeft een licht pittige nasmaak.”

(Bron: www.kaasboerderijdegelder.nl)

 

Van De Gelder hebben we de volgende producten in ons assortiment:

Jonge kaas

Jong Belegen kaas

Belegen kaas

Oude kaas

De Tynjetaler

Opsterlander kaas (tijdelijk, snijden we voor u in de winkel)

De kaas van De Gelder zijn in stukken van ongeveer 500 gram vacuüm verpakt.

Yoghurt

Standyoghurt

Vla

Karnemelk

Verse Melk

Boerenboter

 

De lekkerste boerenkaas en zuivel uit de streek komt dan ook hier vandaan!

 

Kruidenkazen van kaasboerderij De Stelp

Kaasboerderij De Stelp maakt de kaas uitsluitend van verse melk van eigen koeien. De koeien lopen in de zomer buiten!

We hebben een aantal kruidenkazen in ons assortiment. U kunt een hele kaas van ongeveer een kilo kopen. Maar we snijden er ook gerust een stukje voor u af.

 

Het motto van De Stelp:

Als wij goed zijn voor de dieren… dan zijn de dieren ook goed voor ons!

 

Van De Stelp hebben we de volgende kazen in ons assortiment:

Fenegriek

Italiaanse Kruidenkaas

Brandnetelkaas

Graskaas (tijdelijk)

 

Eieren van Maatman

We hebben lang gezocht naar eieren waar wij tevreden mee waren. We willen graag een betrouwbaar en goed ei kunnen verkopen. De scharreleieren van Maatman voldoen aan die eisen.

 

We verkopen de eieren per 10 of per 6 stuks.

We stellen het op prijs als u zelf een eierdoos meeneemt. Onze voorraad aan eierdozen is zeer beperkt.  

 

Het aanbod van De Gelder, De stelp en Maatman:

 

Product:

Verpakt per:

Prijs per kilo/liter:

Jong

500 gram

€ 4,00

Jong belegen

500 gram

€ 4,50

Belegen

500 gram

€ 4,90

Oud

500 gram

€ 5,90

De Tynjetaler

500 gram

€ 6,25

Fenegriek kaas

half ca 500 gram

€ 6,13

Italiaanse kruidenkaas

half ca 500 gram

€ 6,13

Brandnetelkaas

half ca 500 gram

€ 6,13

Yoghurt*

1 liter

€ 1,40

Standyoghurt*

1 liter

€ 1,60

Vla*

1 liter

€ 1,95

Boerenboter

 

€ 1,75

Karnemelk*

1 liter

€ 1,25

Melk*

1 liter

€ 1,40

10 eieren

 

€ 1,75

6 eieren

 

€ 1,20

 

* Over de yoghurtproducten wordt €1,- statiegeld gerekend, dit gaat om de fles inclusief de dop.

 

 

Boerderij-IJs van IJsboerderij De Saks

IJs hoort erbij! Dit heerlijke boerderij-ijs mag niet ontbreken in ons assortiment. IJsboerderij De Saks in het Friese Steggerda bereidt al vele jaren met veel passie op ambachtelijke wijze boerderij-ijs.

 

Boerderij-IJs

Op de monumentale boerderij aan de Steggerdaweg bereiden Peter en Patricia Homma dit heerlijke boerderij-ijs. IJsboerderij De Saks werkt alleen met de allerbeste verse ingrediënten en uiteraard volle melk van koeien die dagelijks grazen in de wei. Omdat zij de ijsboerderij niet langer konden combineren met het zelf houden van melkvee. Halen zij de melk nu bij een bevriende boer uit de buurt.

 

Het verschil tussen boerenijs en boerderij-ijs is dat boerderij-ijs een ‘kwaliteitsnaam’ is. Er zijn verschillende voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zoals bijvoorbeeld het niet gebruiken van geur-, kleur en conserveringsmiddelen. Ook mag er geen gebruik worden gemaakt van siropen of kunstmatige samaken. Er moet vers fruit gebruikt worden bij het maken van vruchtenijs.

 

Roomijs en yoghurtijs

De Saks maakt zowel roomijs als yoghurtijs. Alle smaken in het assortiment zijn vrij van gluten en kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen. Daarnaast is er aardbeien- en hazelnootijs verkrijgbaar die suikervrij is. Ook hebben wij lactosevrij aardbeienijs in ons assortiment.

 

IJs gemaakt met passie en dat proef je!

 

In ons assortiment:

 

Product:

Verpakt per:

Prijs per kilo/liter:

Boerderij Vanille roomijs 

150 ml

€ 1,80

Boerderij Boerenjongens roomijs

150 ml

€ 2,00

Boerderij Caramel roomijs

150 ml

€ 1,80

Boerderij Chocolade roomijs

150 ml

€ 1,80

Boerderij Yoghurt Sinaasappelijs

150 ml

€ 1,80

Boerderij Yoghurt aardbeienijs

150 ml

€ 1,80

Boerderij Yoghurt naturelijs

150 ml

€ 1,80

Boerderij Yoghurt aardbeienijs Suiker Vrij

150 ml

€ 2,00

Boerderij Hazelnoot roomijs Suiker Vrij

150 ml

€ 2,00

Boerderij Lactosevrij aardbeien ijs

150 ml

€ 2,00

 

Honing van Imkerij Kuipers

Klaas Kuipers uit Heerenveen is een imker in hart en nieren. Hij kan veel vertellen over het houden van bijen. Klaas heeft zich zijn veertig bijenvolken gehuisvest in De Knipe. Zijn bijenvolken kunnen daar dan ook heerlijk zwermen over de volkstuinen. Tevens zet hij zijn bijen ook wel eens uit bij bloemen- en groentetelers die daar naar vragen. Dan worden zowel de planten bestoven als honing geproduceerd. 

 

Honingkeurmeester

Klaas Kuipers is al jarenlang honingkeurmeester. Hij test verschillende soorten honing op het stuifmeelgehalte. Daaraan kan hij bepalen met welk soort honing het is. Er moet een bepaald percentage van stuifmeel van de bedoelde plant in de honing aanwezig zijn, om het daarna te mogen vernoemen. Imker Kuipers weet dus goed wat een kwaliteitshoning is.   

 

Imkerij Kuipers staat garant voor pure, onbewerkte en onverhitte honing uit de streek!

 

In ons assortiment:

Bloemenhoning

zomerhoning

Fryskegea honing

Polderhoning

Raathoning

Honingmosterd

Het assortiment kan variëren.

 

Jam van Natuurlijk Afke

Afke van Gelderen maakt sinds 2011 ambachtelijke jam.

Gewoon thuis in haar eigen keuken. Voor haar jams gebruikt zij zoveel mogelijk fruit uit eigen tuin, zoals o.a. bessen, aardbeien, pruimen en bramen. Als zij meer fruit nodig heeft haalt zij deze bij lokale kwekers en kennissen. Uiteraard worden er geen geur-, kleur-, of smaakstoffen toegevoegd. De jam wordt met alleen fruit, suiker en wat citroensap gemaakt.

 

Een persoonlijke touch

Afke probeert naast de bekende smaken jams ook zoveel mogelijk jams met ‘iets eigens’ te maken door het toevoegen van bijvoorbeeld likeuren of kruiden en specerijen. Daardoor krijgt ze een unieke jam met een persoonlijke touch die nergens anders te verkrijgen is.

 

Deze heerlijke en ambachtelijke jam uit de streek kan dan ook niet ontbreken in onze boerderijwinkel!

 

In ons assortiment:

Het assortiment aan jammen varieert regelmatig. Kom langs in onze boerderijwinkel om te kijken welke smaken we allemaal hebben. Zit uw smaak er niet tussen, kunnen we altijd informeren of Afke deze smaak toevallig wel in haar assortiment heeft.

 

Populaire smaken zijn onder ander: aardbei-vanillejam, aardbei-bessenjam, kruisbessenjam, Pruimenjam-port-noten.

 

Appelsap van Stichting de Fryske Frucht

Deze Friese appelsap is een zuiver Fries streekproduct en dat hoort in onze winkel thuis.

 

Stichting Fryske Frucht

Stichting Fryske Frucht streeft naar behoud en uitbreiding van Fryske Fruchten.  Zij willen dit Friese erfgoed graag behouden en uitbreiden met nieuwe fruitbomen van oude Friese fruitrassen. In de toekomst willen ze ook ander fruit gaan gebruiken, zoals peren. Hierdoor zouden ze ook nieuwe producten kunnen maken. Hun doel: wat voor Frankrijk de druif is, moet voor de Fryske Wâlden de appel worden.

 

Fryske Frucht appelsap

In het najaar verzamelt Fryske Frucht  zoveel mogelijk Appels van particulieren & restaurants op diverse verzamelpunten. Op het gezellige Plukfeest in Oktober helpen vrijwilligers bij het plukken van appels. Van al deze Appels wordt de heerlijke Fryske Frucht Appelsap gemaakt!

 

Woont u in de Friese Wouden en heeft u een appel- of perenboom waar u niets mee doet? Stichting te Fryske Frucht is zeer geďnteresseerd in de oogst. Zodat er meer appelsap of perensap gemaakt kan worden.

 

Heerlijke vers geperste appelsap uit de Friese Wouden!

 

Bessen producten van It Fryske Hiem

Op It Fryske Hiem in Bakkeven is onder andere de Bessenkwekerij Allardsoog gevestigd. Die kwekerij runnen Hans en Klaartje van Wijk naast hun melkveehouderij. Omdat de kwekerij vooral bekend staat om haar blauwe bessen, willen wij dit mooie streekproduct dan ook in de schijnwerpers zetten.

 

Bessenkwekerij Allardsoog

Door het gemis aan blauwe bessen telers in de regio, besloot Klaartje de mensen in Zuid Oost Friesland te laten meedelen in het genot van de ontzettend gezonde maar bovenal lekkere blauwe bessen. Ander klein fruit is ook zeer gezond en smakelijk. Daarom werd besloten om niet alleen blauwe bessen te telen, maar ook rode en zwarte bessen en de heerlijke frambozen. Van al dat fruit worden veel verschillende producten gemaakt.

 

Alles wordt van vers fruit gemaakt dat zo natuurlijk mogelijk is geproduceerd. Bij de productie worden zo min mogelijk toevoegingen en suikers gebruikt. Dit resulteert in een ruim assortiment aan onder ander overheerlijke sappen, siropen, jams en likeurtjes.

 

Laat u verrassen door al het lekkers van deze bes uit de streek!

 

In ons assortiment:

Blauwe Bessen siroop

Blauwe Bessen met Gagel-jam

Blauwe Bessen op siroop

Puur Blauwe Bessen sap

Zwarte Bessen dressing

Klaartjes Trots

Blauwe Bessen likeur

Rode Bessen likeur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Kromhoeksterkip

Kromhoek 37

9249 ND  Frieschepalen